SBOROVÉ RECEPTY

07.06.2020

RECEPT OD VĚRKY SAMOELOVÉ

Dort Pavlova:
4 bílky pokojové teploty
220 - 240 g cukru písku
špetka soli, trochu jemného octa, lžička kukuř.škrobu - to vše je na zpevnění sněhu
Začnu šlehat bílky nejdříve pomalými otáčkami, potom naplno, přidávám postupně cukr a ostatní přísady a šlehám a šlehám, až je z toho pevná hmota.
Troubu už mám vyhřátou na 120 st. horký vzduch. Na plech dám pečící papír, vymažu máslem kolo o průměru cca 20cm, na to vyklopím sníh a vytvaruju misku (po upečení do ní přijde ušlehaná šlehačka). Pracuju rychle, aby sníh nespadl, peču = suším 80 minut, troubu neotvírám a potom nechám v troubě ještě vychladnout, takže to celé trvá 3,4 hodiny.
Závěr: do sněhového vychladlého lavorku dám 2 našlehané poctivé šlehačky (žádnou sprejovku), a na to ovoce dle výběru, ale ne kompot.

Slané mušličky od Štěpánky

Na 1 dávku těsta budete potřebovat:

Půl na půl polohrubou a hladkou mouku

1 kelímek kvalitního bílého jogurtu

Půlka Hery

1/3 prášku do pečiva

Špetka soli

Mouku nevážím, dělám to od oka nebo spíš od doteku. Těsto by mělo být příjemně měkké, vláčné, ale nelepivé. Zadělávám ve velké míse, pak těsto přendám do sáčku a nechám v lednici odpočinout, klidně i do druhého dne.

Pak na vále rozválím na celkem tenkou placku ( jako na štrúdl -toto těsto používám i na závin) a skleničkou vykrájím kolečka. Na jednu půlku dám náplň, okraj kolečka potřu rozšlehaným vajíčkem a přehnu. Vidličkou po obvodu přimáčknu slepený okraj ( většina z vás ale asi má šikovné tvořítko - formičku z domácích potřeb), položím na plech s pečícím papírem. Pak připravené mušličky potřu celé vajíčkem a posypu oblíbeným kořením - kmín , grilovací... a šup do trouby na 180 C. Náplň může být jakákoliv, výborná jsou nastrouhaná jablíčka - (těsto krásně navlhne a změkne), která ani nesladím, protože se pak hotové pečivo může posypat moučkovým cukrem.

Recept od Věrky S.

Cheesecake (nebo čískejk - to je úplně fuk, hlavně, když je to dobrý):
- 200g rozdrcených sušenek (máslové, celozrnné, co kdo má rád)
- 120g rozpuštěného másla
To spolu smícháme a natlačíme do dortové formy cca 25cm, kterou jsme předtím vystlali pečícím papírem.
Krém:
- 300g krémového sýra (Lučina, Philadelphia....)
- 500g jemného tučňoučkého tvarohu
- 2 citrony, nejlépe bez chemie, šťáva z obou + kůra alespoň z jednoho (toto nešidit, dělá to výbornou chuť)
- 4 žloutky
- 200g cukr krupice
Pěkně to smícháme a vylijeme na sušenkový základ a dáme do vyhřáté trouby , já mám vyzkoušený horký vzduch 160st. po dobu cca 40 minut, záleží na troubě a na tom, jak moc to chcete mít upečený. Cheesecake by měl být bledý a tak lehce se natřásat, a hlavně tam musíte cítit ten slaný krémový sýr. Ale to vaření je fakt o fantazii.

RECEPT Z PRASKU

Vánoční buchtičky s mákem (Mgr. Eva Kaprálová)

0,5 kg hladké mouky

0,5 kg polohrubé mouky

15 dkg cukru krupice

15 dkg tuku - Hera, máslo

1 vejce, 1 žloutek

1 kostka droždí

špetka soli, vlažné mléko na zadělání dle potřeby

Z vykynutého těsta děláme malé buchtičky, plníme mákem a jednotlivě skládáme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme.

Upečené buchtičky smáčíme v teplém řepném sirobu, do kterého jsme přidali kousek rozpuštěného másla a obalujeme.

na obalování - nastrouhané perníčky "Rumový biquit", mleté ořechy, vanilkový cukr, cukr moučka podle chuti, trochu kakaa

HRABĚNČINY ŘEZY (tvarohová buchta s jablky)

Recept od Soni.

Do tvarohu jen 2 žlou​tky, zbylé bílky se přidají pod drobenku spolu se 4 b​ílky z receptu. Aby těsto nebylo moc mokré, pod tvaroh se dá trošku strouhanky a pak na tvaroh pod jablka taky trošku strouhanky. Vrstvy řezů: těsto, strouhanka, tvaroh, strouhanka, jablka, ušlehané bílky (do ušlehaných bílků se přidá špetka soli-bílky budou tužší), navrchu žmolenka (1/3 odebraného těsta ve​ stavu drobenky​, než se to umíchá do těsta, odpadne pak strouhání na drobenku).

Cookies

Recept na sušenky, které jsme ochutnali na jedné z úterních zkoušek.

Autorem sušenek, které byly až překvapivě chutné, byl Kuba Vodička ;-).

https://www.pecenijeradost.cz/Recepty/Kategorie/Cookies/Cookies-s-kousky-cokolady